{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sporazum s Holbrookeom državna tajna u Srbiji

F
20.2.2009. u 19:31
0
1
Sporazum s Holbrookeom državna tajna u Srbiji
0
Sporazum s Holbrookeom državna tajna u Srbiji
Optuženi Radovan Karadžić tvrdio je u petak pred Haškim sudom (ICTY) da je Srbija proglasila državnom tajnom izjave sedam svjedoka o navodnom sporazumu kojim mu je američki izaslanik Richard Holbrooke garantirao imunitet od ICTY-a.
Tokom rasprave o stanju u postupku Karadžić je sugerirao da zbog toga ima problema u pribavljanju izjava tih svjedoka te najavio da će od vlasti Srbije zatražiti da uklone oznaku povjerljivosti s tih svjedočanstava.

Jedan od tih svjedoka je i bivši ministar vanjskih poslova samoproglašene Republike srpske Aleksa Buha, naznačio je Karadžić, koji je ranije od ICTY-a zatražio da mu omogući da s Buhom razgovara u sudskom pritvoru u Scheveningenu.

Od prvog pojavljivanja u sudnici, jula prošle godine, Karadžić tvrdi da mu je Holbrooke u ljeto 1996. garantirao imunitet od ICTY-a ako se povuče s dužnosti predsjednika RS-a i iz javnog života.

Taj sporazum je, prema Karadžiću, postignut na sastanku Holbrookea s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, održanom 18.-19. jula 1996. u Beogradu. O tome sastanku i navodnom sporazumu u javnosti više puta je govorio Aleksa Buha.

Bivši čelnik RS-a najavio je ranije kako će tvrdnju da mu je Holbrooke garantirao imunitet iskoristiti kao osnovu za zahtjev za odbacivanje optužnice, prenijela je Beta.

Karadžić je u dvije tačke optužen za genocid, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, teroriziranje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Optužbe protiv Karadžića sažete su i usredotočene na etničko čišćenje u BiH 1992.–1995.; kampanju terora protiv civila tokom opsade Sarajeva u isto vrijeme; uzimanje osoblja UN-a za taoce u maju i junu 1995. te genocid u Srebrenici u julu 1995.

Uhapšen je u Srbiji, 21. jula prošle godine, a pred ICTY-em je, krajem jula i krajem augusta, odbio da se izjasni o krivici, nakon čega je sudac Iain Bonomy, u skladu sa sudskim pravilima, u spis uveo kako je optuženi izjavio da nije kriv.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: