Miguel Angel Moratinos
0

Sporazum o prekidu vatre u Gazi vrlo blizu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dogovor o prekidu vatre u Gazi je "vrlo blizu", izjavio je u srijedu navečer španski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, ponavljajući raniju izjavu prema kojoj je Hamas prihvatio egipatsku inicijativu o prekidu sukoba.

"Vrlo blizu smo dogovora, ali nam ostaje još mnogo rada", rekao je Moratinos nakon razgovora s palestinskim premijerom Salamom Fayyadom u Ramallahu na Zapadnoj obali.

Bivši izaslanik Evropske unije za Bliski Istok izjavio je nešto ranije u Jerusalemu da je Hamas izrazio "javno svoju podršku i prihvatio egipatsku inicijativu" o prekidu vatre u pojasu Gaze.

"Ovu izjavu sam dao temeljeći se na zvaničnoj egipatskoj agenciji a potom sam kontaktirao zvanične izvore, koji su mi rekli da je postignut veliki napredak ali da ostaju još neki manji detalji da se riješe", objasnio je on novinarima u Ramallahu.

Moratinos se sastao u srijedu ujutro u Kairu s predsjednikom Hosnijem Mubarakom. Kasnije je u Jerusalemu vodio razgovore s predsjednikom Peresom i premijerom Ehudom Olmertom.