|

Sporazum o povlačenju američkih vojnika

Sporazum o povlačenju američkih vojnika
0
F
FENA
17.11.2008. u 11:41
0
komentara
0

dijeljenja
Sporazum o povlačenju američkih vojnika Foto: AFP
Irački ministar vanjskih poslova Hoshiyar Zebari i američki ambasador u Iraku Ryan Crocker u ponedjeljak su potpisali dugoočekivani sporazum koji Washington obavezuje da povuče vojsku iz Iraka za tri godine.
Ceremonija potpisivanja i zvanično je okončala mjesece pregovora u vezi sa sporazumom o budućnosti američkog vojnog prisustva koji je iračka vlada usvojila u nedjelju. Sporazum još mora usvojiti irački parlament, ali je vlada uvjerena da će to uslijediti do kraja mjeseca.

"Danas je za iračko-američke odnose nedvojbeno historijski dan u nkome je potpisan sporazum o sigurnosti nakon mjeseci teških pregovora i razgovora", izjavio je novinarima ebari nakon što je s Crockerom razmijenio primjerke potpisanih sporazuma.

Obojica su se smijala i srdačno rukovala dok su prisutni zvaničnici aplaudirali, javio je Reuters.

Pored sporazuma o povlačenju vojnika, dva zvaničnika su potpisala duigoročni strateški okvir, o kome je Crocker izjavio da će definirati odnose između dvije zemlje u narednim godinama "u ekonomiji, kulturi, nauci, tehnologiji, zdravstvu i trgovini, da navedem samo neke".

"Ovo nam sve govori da će se u vrijeme kada se američke snage nastave povlačiti iz Iraka, priznajući hvale vrijedne sigurnosne pomake u proteklih nekoliko godina, naši odnosi razvijati na mnogim važnim poljima", kazao je Crocker.

U središtu pažnje Iračana, međutim, ostaje sporazum o posljednjem obavezivanju Amerikanaca da do 31. decembra 2011. povuku snage koje trenutno broje 150.000 ljudi, što predstavlja prvi čvrsti datum koji odražava porast povjerenja u iračku vladu nakon pada nivoa nasilja u zemlji.

Irački lideri smatraju datum velikom pregovaračkom pobjedom nakon što je administracija aktuelnog predsjednika Georgea W. Busha dugo insistirala na tome da neće prihvatiti čvrsti vremenski rok.

"Ovo su bili zamršeni i teški pregovori i svi Iračani mogu biti veoma ponosni na značajna dostignuća koja je ostvario njihov pregovarački tim", kazao je Crocker.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.