Je li propuštena dobra šansa?
0

Sporazum o klimi samo 'primljen na znanje'

FENA
Foto: AFP/Bundesregierung
Foto: AFP/Bundesregierung
Sudionici UN-ove konferencije o klimatskim promjenama "primili su jutros na znanje" Sporazum iz Kopenhagena o klimatskim promjenama, omogućivši na taj način da on postane operativan, prenose agencije.

Činjenica da je sporazum "primljen na znanje" daje mu dovoljno legalan status da bi postao operativan i bez potrebe odobrenja svih zemalja sudionica, pojasnio je za France Presse jedan od sudionika konferencije.

Do odluke kojom se spašava konferencija u Kopenhagenu, prenose agencije, došlo je nakon cjelonoćne plenarne sjednice na kojoj je odlučeno da se sporazum "primi na znanje" kad već ne može biti službeno usvojen.

Sporazum koji su u petak navečer usvojili šefovi tridesetak industrijaliziranih zemalja i zemalja u razvoju, na čelu sa SAD-om i Kinom, bio je predstavljen sudionicima UN-ove konvencije o klimi kojoj su prisustvovali predstavnici 193 zemlje.

Dokument nije usvojen konsenzusom jer su neke zemlje bile nezadovoljne zato što nisu precizirani obavezujući rokovi i količine smanjivenja emisije štetnih plinova. O tim rokovima će se nastaviti pregovarati.

Sporazum iz Kopenhagena, napisan na nepune tri stranice, za glavni cilj postavlja ograničenje globalnog zatopljenja na planetu za dva stupnja u odnosu na predindustrijsku razinu.

Usto se predviđa kratkoročno izdvajanje 30 milijardi dolara (tokom 2020., 2011. i 2012.), a potom veća svota u iznosu od 100 milijardi dolara do 2020.

Ta će svota biti namijenjena najpogođenijim zemljama da se prilagode svim negativnim posljedicama klimatskih promjena, prenijela je Hina.