|

Sporazum o klimatskim promjenama je "nadohvat ruke"

Sporazum o klimatskim promjenama je "nadohvat ruke"
0
F
FENA
7.12.2009. u 12:09
0
komentara
0

dijeljenja
Sporazum o klimatskim promjenama je "nadohvat ruke" Foto: Reuters
Najveći skup o klimi u historiji, s 15.000 učesnika iz 192 zemlje, otvoren je u Kopenhagenu u ponedjeljak najavom domaćina Danske da je nepropustiva prilika da se zaštiti planeta "nadohvat ruke".
- Svijet ulaže nadu u vas u kratkom periodu historije čovječanstva, poručio je danski premijer Lars Lokke Rasmussen delegatima na ceremoniji otvaranja razgovora koji imaju za cilj postići sporazum o prvom UN-ovom klimatskom sporazumu u 12 godina, javio je Reuters.

On je izjavio da će 110 svjetskih lidera, među kojima i američki predsjednik Barack Obama prisustvovati samitu od 7. do 18. decembra kako bi se dogovorili o dubokim rezovima emisije satakleničkih plinova bogatih zemalja do 2020. godine i prikupljanja milijardi dolara pomoći za siromašne.

- Sporazum je nadohvat ruke, izjavio je Rasmussen.

- Prisustvo tolikog broja svjetskih lidera odražava mobilizaciju političke odlučnosti bez presedana u borbi protiv klimatskih promjena. To predstavlja golemu priliku koju ne smijemo propustiti, izjavio je Rasmussen.

Krajnja odgovornost, rekao je on, leži na građanima svijeta, koji će na kraju snositi fatalne posljedice, "ukoliko ne uspijemo da djelujemo".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.