Svijet
0

Sporazum između Abbasa i Izraela neće obavezivati Hamas

FENA
Palestinski islamistički pokret Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, objavio je u petak da neće poštivati eventualni mirovni sporazum koji predsjednik Abbas potpiše s Izraelom.

Hamas je ovim reagirao na izjave američkog predsjednika Georgea W. Busha, koji je u četvrtak u glavnim crtama definirao mirovni sporazum koji bi Palestinci mogli zaključiti s Izraelom do kraja njegovog mandata u januaru 2009.

"Hamas neće poštivati sporazum koji će potpisati Abu Mazen jer on nije više zadužen da govori u ime palestinskog naroda. Štaviše, predviđeni sporazum ne zadovoljava očekivanja palestinskog naroda", rekao je glasnogovornik islamističkog pokreta Ismail Radwane.

Bush, koji u petak završava svoju prvu posjetu Izraelu i Zapadnoj obali, zatražio je kraj izraelske okupacije palestinskih teritorija radi stvaranja palestinske države.

On je također ocijenio da bi sporazum trebao da "definira Palestinu kao domovinu palestinskog naroda a Izrael otadžbinu jevrejskog naroda", te predložio međunarodni mehanizam za nadoknade kako bi se riješilo pitanje palestinskih izbjeglica, jedno od najbolnijih pitanja ovog sukoba.

Američki predsjednik je priznao da bi takav sporazum zahtijevao "bolne političke ustupke i s jedne i s druge strane".

Prema Radwaneu, Hamas je spreman da prihvati "primirje s Izraelom" u zamjenu za "kompletno izraelsko povlačenje s okupiranih teritorija 1967., uključujući i Jerusalem, povratak izbjeglica, oslobađanje zatvorenika, ukidanje naselja i stvaranje palestinske države s punim suverenitetom".