Svijet
0

Spor oko granice na Jadranu: Zagreb Ljubljani odgovorio notom

FENA
Na notu kojom Slovenija optužuje Hrvatsku da produljenjem koncesije INA-i za istraživanje nafte i plina u sjevernom Jadranu prejudicira razgraničenje na moru, službeni Zagreb odgovorio je u ponedjeljak notom optužujući Ljubljanu da iskazuje težnje za hrvatskim teritorijem i najavio da će Sloveniju prijaviti Europskoj uniji i Ujedinjenim narodima.

Slovenija je u petak uputila prosvjednu notu kojom optužuje Hrvatsku da produljenjem koncesije za istraživanje tvrtki INA Zagreb poseže za Jadranskim morem a koje slijednice bivše SFRJ još nisu podijelile.

U priopćenju kojim izvještava javnost da je Ljubljani uputilo notu hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVEPI) piše da "oštro" prosvjeduje zbog pokušaja Slovenije da, "izravnije nego dosad, iskaže otvorenu i jasnu namjeru prisvajanja državnog područja Republike Hrvatske, odnosno područja nad kojim Republika Hrvatska ima suverena prava i jurisdikciju".

MVPEI najavljuje da će Hrvatska o slovenskoj politici pokušaja teritorijalnog posezanja izvijestiti nadležna tijela Ujedinjenih naroda i Europske unije i druge međunarodne čimbenike.

Ministarstvo "odbacuje međunarodnopravno neprihvatljivo tumačenje o postojanju tzv. neraspodijeljenog Jadranskog mora", piše u tekstu.

"More nije i ne može biti predmet sukcesije", jer more "pripada kopnu i ovisno je o kopnu koje je u postupku sukcesije pripalo Republici Hrvatskoj kao jednoj od država slijednica", piše MVPEI.