Svijet
0

Spor Mađarske i Kube zbog emigranata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske odbacilo je kritike kubanske vlade povodom spremnosti zvanične Budimpešte da primi izvjestan broj kubanskih emigranata smještenih u američkoj bazi Guantanamo.

"Odlučno odbijamo sve primjedbe kubanske vlade izrečene tonom i rječnikom neprimjerenim u diplomatiji", kaže se u saopćenju spomenutog resora dostavljenom u petak nacionalnoj agenciji MTI.

Do novog zahlađenja odnosa Budimpešte i Havane došlo je nakon izjave državne tajnice u mađarskom MVP-u Marte Feksi da će Budimpešta dati politički azil grupi od 29 Kubanaca koji su ilegalno pokušali ući u Sjedinjene Države.

Prema njenim riječima, jednogodišnje troškove njihovog smještaja, ishrane i učenja jezika platit će američka administracija.

Tim povodom zvanični kubanski list Gramna je objavio saopćenje kubanskog MVP-a u kojem se pored ostalog ističe da je "mađarska vlada postala saučesnik Imperije, od koje sada očekuje adekvatnu nagradu".

Spomenuti dnevnik dodaje da je do sada među nekadašnjim istočnoevropskim državama Havana jedino Češku nazivala "američkom sluškinjom", a sada u tu grupu uključuje i Mađarsku.

Gramna podsjeća da su odnosi dviju zemalja prvi put poremećeni u decembru prošle godine kada je šefica mađarske diplomatije Kinga Goncz (Genc) u Miamiju ponudila prenošenje iskustava u razvoju demokratije kubanskim emigrantima, a koje na Kubi nazivaju "pristalicama režima Batiste i teroristima".

Jedna mađarska delegacija je nešto kasnije boravila u bazi Guantanamo i sačinila spisak ljudi koji bi mogli doći u Mađarsku. Kada će se to i realizirati, još nije saopćeno, prenijele su agencije.