Svijet
0

Spor između Britanije i Rusije proširio se na Evropu

FENA
Britanski listovi i dalje budno prate britansko-ruski diplomatski spor u očekivanju protivmjera Moskve na odluku britanske vlade da protjera četvoricu ruskih diplomata. No ljuti diplomatski spor između Velike Britanije i Rusije jučer se proširio na Evropu, piše Guardian.

List navodi da Britanija zasad nije uspjela osigurati željenu podršku Evropske unije niti privoljeti Portugal, kao predsjedavajuću članicu, da izda saopćenje u kome Unija jednoglasno osuđuje Moskvu zbog nesaradnje u slučaju Litvinenko.

Britanija je nešto bolje prošla s Francuskom koja podržava zahtjev Britanije za izručenjem Andreja Lugovoja optuženog da je u Londonu otrovao Aleksandra Litvinenka radioaktivnim polonijeom 210.

Međutim, nastavlja Guardian, evropski diplomatski izvori kažu da njemačko ministarstvo vanjskih poslova smatra da je Britanija prenaglo reagirala kada je protjerala četvoricu ruskih diplomata i zamrznula bilateralne pregovore o vizama.

Britanski ministar vanjskih poslova David Milliband pokušat će da izdjejstvuje veću podršku Evrope na sastanku ministara vanjskih poslova u Bruxellesu sljedeće sedmice, ali teško da će doći do konsenzusa, osim ako ruski odgovor ne bude pretjeran i neproporcionalan, zaključuje Guardian.