|

Spomenik Martinu Lutheru Kingu bit će postavljen ove godine

Spomenik Martinu Lutheru Kingu bit će postavljen ove godine
0
F
FENA
4.1.2011. u 16:17
0
komentara
0

dijeljenja
Spomenik Martinu Lutheru Kingu bit će postavljen ove godine Foto: AP
Nakon dvadesetogodišnjeg planiranja, spomenik kojim se odaje počast ubijenom borcu za građanska prava crnaca Martinu Lutheru Kingu Junioru bliži se završetku. Spomenik će se sastojati od velikog kipa doktora Kinga, sa zidom na kom će biti uklesani odlomci iz njegovih tekstova i govora.
Američki borac za građanska prava Martin Luther King Junior promijenio je tok američke historije. Spomenik u Washingtonu odat će počast doprinosima ovog čovjeka njegovoj zemlji i bit će posvećen 28. augusta, na dan kada je 1963. doktor King održao svoj historijski govor u Washingtonu.

"Mi smo svi presretni. Znali smo i vjerovali da će ovaj dan doći, kada ćemo napokon imati spomenik posvećen doktoru Kingu, ovdje u Washingtonu", kazao je Glasu Amerike Harry Johnson, predsjednik Memorijalnog fonda Martina Luthera Kinga.

Martin Luther King bio je u prvim redovima borbe za građanaska prava crnaca 60-ih godina prošlog stoljeća. Predvodio je proteste diljem segregiranog juga, zagovarao nenasilje kao odgovor na nasilje, te je nekoliko puta završio u zatvoru zbog svojih postupaka. Ubijen je u Memphisu, u Tenesiju, 4. aprila 1968. godine.

Spomenik Martinu Lutheru Kingu nalazi se nedaleko Washington Monumenta, kao i spomenika predsjednicima Jeffersonu i Lincolnu. Kip doktora Kinga izradio je kineski umjetnik Lei Yixin.

Predsjednik muzeja Harry Johnson objasnio je zašto je izabran baš kineski umjetnik: "Izbrali smo baš njega jer vjerujemo da je poruka doktora Kinga istinita i da ljude ne treba suditi po boji njihove kože, nego po njihovu karakteru. U ovom slučaju, radi se o umjetničkom karakteru."

Johnson kaže da će spomenik doktoru Kingu biti snažna poruka o raznovrsnosti Sjedinjenih Država, kojom se pokazuje koliko je ova zemlja napredovala na polju građanskih prava.

"Ako je Amerika puna predrasuda, kako neki tvrde, kako je onda moguće da se jednom crncu odaje počast na ovakav način. Dakle, odgovor mora biti da mi nismo takva zemlja. Kažu da smo sada zemlja puna raznovrsnosti. Mislim da će posjetitelji iz cijeloga svijeta reći da je bilo krajnje vrijeme da svi shvatimo ko je zapravo bio doktor King, i što je on želio poručiti, ne samo Americi nego i cijelom svijetu."

Johnson planira pozvati Baracka Obamu, prvog američkog predsjednika afričkog porijekla, da održi govor povodom otvaranja ovog spomenika.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.