{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spolna diskriminacija na poslu u EU nije se smanjila

F
18.7.2007. u 18:39
0
0
Spolna diskriminacija na poslu u EU nije se smanjila
0
Spolna diskriminacija na poslu u EU nije se smanjila
Evropa je ostvarila mali napredak u protekloj deceniji ka okončanju spolne diskriminacije na tržištu rada, tvrdi Evropska komisija. Žene još zarađuju u prosjeku 15 posto manje nego muškarci, u poređenju sa 17 posto u 1995. godini, uprkos činjenici što su obrazovanije.
U nekim državama kao što su Njemačka i Finska jaz u platama među spolovima je porastao, javio je BBC.

Komesar za zapošljavanje Vladimir Spidla izjavio je da je to "apsurdna situacija" koja zahtijeva promjene u politici zapošljavanja i bolju primjenu postojećih zakona.

Razlika u platama od 20 posto ili više zabilježena je u šest zemalja: Finskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Slovačkoj, Estoniji i Kipru.

"Nema ničega što nagoviještava da se taj jaz značajnije smanjuje", navodi se u izvještaju komisije objavljenom u srijedu.

"To je neprihvatljivo gubljenje resursa ekonomije i društva koje sprečava da se produktivni potecijal žena u potpunosti realizuje", navodi se u izvještaju.

Komisija želi od svojih 27 država članica da odrede ciljeve i rokove za brisanje tog jaza, i također će insistirati na tome da podjednake plate budu uvjet za dobijanje javnih ugovora.

Zemlje u kojima su žene najčešće na upravljačkim položajima su Latvija, Litvanija, Francuska i Mađarska, dok je Velika Britanija na petom mjestu. Danska, Malta i Kipar imaju najmanje žena na upravljačkim položajima.

Žene, ipak, čine 60 posto univerzitetski obrazovanog stanovništva EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: