{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spolna diskriminacija na poslu u EU nije se smanjila

F
18.7.2007. u 18:39
0
0
Spolna diskriminacija na poslu u EU nije se smanjila
0
Spolna diskriminacija na poslu u EU nije se smanjila
Evropa je ostvarila mali napredak u protekloj deceniji ka okončanju spolne diskriminacije na tržištu rada, tvrdi Evropska komisija. Žene još zarađuju u prosjeku 15 posto manje nego muškarci, u poređenju sa 17 posto u 1995. godini, uprkos činjenici što su obrazovanije.
U nekim državama kao što su Njemačka i Finska jaz u platama među spolovima je porastao, javio je BBC.

Komesar za zapošljavanje Vladimir Spidla izjavio je da je to "apsurdna situacija" koja zahtijeva promjene u politici zapošljavanja i bolju primjenu postojećih zakona.

Razlika u platama od 20 posto ili više zabilježena je u šest zemalja: Finskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Slovačkoj, Estoniji i Kipru.

"Nema ničega što nagoviještava da se taj jaz značajnije smanjuje", navodi se u izvještaju komisije objavljenom u srijedu.

"To je neprihvatljivo gubljenje resursa ekonomije i društva koje sprečava da se produktivni potecijal žena u potpunosti realizuje", navodi se u izvještaju.

Komisija želi od svojih 27 država članica da odrede ciljeve i rokove za brisanje tog jaza, i također će insistirati na tome da podjednake plate budu uvjet za dobijanje javnih ugovora.

Zemlje u kojima su žene najčešće na upravljačkim položajima su Latvija, Litvanija, Francuska i Mađarska, dok je Velika Britanija na petom mjestu. Danska, Malta i Kipar imaju najmanje žena na upravljačkim položajima.

Žene, ipak, čine 60 posto univerzitetski obrazovanog stanovništva EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: