Nije kako izgleda
9

Spin realnosti: Fox News izrezao dijelove reportaže gdje je policija nasilna

L. K.
Medijska kuća Fox News odlučila je emitovati nešto drugačiju verziju reportaže sa demonstracija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pa su tako iz svih vijesti obrisali kadrove u kojima policija koristi silu na građanima.

Iako je većina medijskih kuća u Americi prikazala realnu situaciju koja se odvija na ulicama u ovoj državi, čini se da Fox News ne želi ići u tom smjeru, bar ako je suditi po posljednjoj reportaži koju su emitovali u svom programu.

Internetom kruži video koji prikazuje ljude koji protestuju na ulici, a kojima se zatim približava grupa policajaca te odmah vade oružje i stavljaju im lisice na ruke. Uprkos činjenici da su i novinari, ali i građani koji su se našli na mjestu događaja objašnjavali policajcima da su uhapsili pogrešne ljude, te da su krivci pobjegli - policija nije odustala od svoje namjere i grupa demonstranata je privedena.

Međutim, Fox News je emitovao verziju u kojoj nije prikazana agresivnost i greške koje su policajci napravili. Naprotiv, ova medijska kuća prikazala je samo scene u kojima policajci postupaju onako kako bi trebali.

No ovo nije prvi put da Fox News izbjegava prikazati nasilje koje sprovodi policija, te je važno naglasiti da su kroz izvještavanje o protestima bili u potpunosti fokusirani na snimanje i emitovanje demonstranata. Zbog toga su dobili brojne kritike, kako od građana - tako i od drugih medijskih kuća, jer se ne ponašaju objektivno.