Kolektivna ostavka
0

Spikerke Al Jazeere dale otkaze zbog oblačenja

SRNA
Pet spikerki panarapske satelitske televizije Al Jazeera dale su otkaze zbog sukoba sa upravom povodom pravila oblačenja i ostalih pitanja, izjavili su danas novinari ovog medija.

"Ova kolektivna ostavka nije motivisana samo rastućim pritiskom na spikerke u vezi sa pravilima oblačenja, kao što navode mediji. Konflikti su mnogo dublji", izjavio je novinar koji nije želio da bude imenovan.

List Al Hayat piše da su one podnijele ostavke nakon što su u januaru u peticiji upućenoj upravi stanice odbacile tvrdnje najvišeg zvaničnika kompanije da se ne oblače dovoljno konzervativno.

Al Jazeeru je 1996. godine osnovala Vlada Katara, a televizija ima sjedište u Dohi. Ova televizija izazvala je velike promjene na arapskoj medijskoj sceni, jer se ne ponaša kao tradicionalno državno glasilo, nego pruža sveoubuhvatniji informativni program.

SAD oštro kritikaju uredničku politiku Al Jazeere i optužuju ovu televiziju da je postala glasilo islamističkih ekstremista, uglavnom u Iraku, gdje joj je 2004. godine zabranjen rad.