Svijet
0

Špijuniran talijanski premijer Prodi

Fena
Prodi sa svojom suprugom i unukom
Prodi sa svojom suprugom i unukom
Talijanski premijer Romano Prodi i njegova supruga Flavia Franzoni bili su ilegalno špijunirani elektronskim putem radi utvrđivanja njihovih finansijskih prijava poreznom uredu, saopćeno je u četvrtak iz milanskog tužiteljstva.

Tužiteljstvo u Milanu, na osnovu prijave ministarstva ekonomije, utvrdilo je desetke nelegalnih upada u banku podataka talijanskog poreznog ureda s namjerom kontroliranja poreznih prijava bračnog para Prodi.

Tužiteljstvo je naložilo 128 pretresa protiv isto toliko osoba, navodnih autora "informatičkog špijuniranja". Među njima su i zaposleni u državnoj agenciji za uplate (Agenzie delle Entrate), carinskog ureda i časnici Finansijske straže.

Osim Prodija i njegove supruge špijunirane su i druge javne osobe te one iz sporta i spektakla.

Premijerov glasnogovornik Silvio Sircana, prenosi Hina, izrazio je u četvrtak u posebnoj noti zaprepaštenje zbog otkrivenih činjenica.

"Duboko smo zaprepašteni i uznemireni viješću o ilegalnim kontrolama predsjednika vlade, njegove obitelji i ostalih građana", saopćio je Sircana i naglasio kako su se u vezi s "Prodijem i njegovom ženom te ilegalne kontrole pokazale uzaludnima i kontroproduktivnima".