Svijet
0

Spencer Platt dobitnik nagrade World Press Photo

FENA
Slika moderne libanske omladine kako se vozi kroz bejrutski kvart razoren izraelskim bombardovanjem koju je napravio američki fotograf Spencer Platt dobila je nagradu World Press Photo, objavio je žiri u petak.

Slika predstavlja kontrast grupe prijatelja nasuprot ruševinama uništene zgrade. Jedna žena pravi grimasu dok koristi mobitel kako bi poslala tekstovnu poruku prijatelju, dok druga, noseći sunčane naočale, pokriva nos maramicom.

Nagrada koju je Platt osvojio, radeći za fotografsku agenciju Getty Images, jedna je od najprestižnijih nagrada za fotoreportere.

Fotografija je napravljena 15. augusta, prvog dana primirja između Izraela i Hezbollaha, dok se na hiljade Libanaca počelo vraćati svojim domovima. Također je pobijedila u kategoriji "Svakodnevni život samaca".

Predsjedavajuća žirija Michele McNally iz New York Timesa, opisala je snimak kao "sliku kraj koje se možete zadržati posmatrajući je".

Organizatori su saopćili da je 4.460 profesionslnih fotografa iz 124 zemlje ponudilo 78.083 fotografije za takmičenje. Fotografi iz ukupno 23 zemlje dobili su nagrade u deset tematskih kategorija.

Platt će primiti nagradu i ček na 13.000 dolara na ceremoniji koja će se održati 22. aprila