Svijet
0

Spektakularna pljačka dijamanata iz Louvrea

NINA
Francuska policija je na tragu nepoznatih "osoba iz istočne Evrope", za koje se sumnja da su ukrali dva dijamanta u vrijednosti od 11,5 miliona eura, izložena na Bijenalu antikviteta u pariškom muzeju Louvreu.

Istraga o najspektakularnijoj krađi u posljednjih dvadeset godina u Francuskoj, koja se dogodila u ponedjeljak, pokazala je da se radi o profesionalcima, "vještim poput Arsena Lupena".

Dijamanti su nestali iz vitrine štanda na kome su bile četiri prodavačice i dvojica čuvara. I pored povećanih mjera sigurnosti zbog posjeta žene francuskog premijera Jean-Pierre Raffarina, izravnih svjedoka nema, iako je štand bio pun u trenutku krađe.

Jedini trag koji policija ima odnosi se na četiri do šest osoba "slavenskog tipa", koje su u više navrata primijećene na hodnicima.

Predsjednik nacionalnog sindikata antikvara izjavio je da je ovo prvi put da se ovakva krađa dogodi na manifestaciji koja se održava više od pola stoljeća, dodajući da su, prema njegovu mišljenju, "prestupnici ostavili treći, najljepši dijamant".

Stručnjaci navode da se dijamanti teško mogu prodati na međunarodnom tržištu u jednom komadu, "osim ako se ne radi o zemljama istočne Evrope, novom Eldoradu za krijumčare", kako je rekao jedan policijski dužnosnik.