Predstava za medije
0

"Specijalna pogrebna operacija": Policija, specijalci i političari sakrili sahranu Prigožina

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Sankt Peterburgu je održana zatvorena ceremonija oproštaja od šefa Wagner grupe Jevgenija Prigožina, koji je poginuo 23. augusta u avionskoj nesreći. Ceremonija je održana tajno, a službenici su pokušali zavarati javnost i medije kako se ne bi otkrila lokacija.

Vrijeme i mjesto su do posljednjeg trenutka bili nepoznati, a policajci i Wagnerovci primjećeni su odjednom na nekoliko gradskih groblja. Dopisnici peterburškog izdanja "Papir" cijeli dan su dežurali na gradskim grobljima i objavili materijal o tome kako je izgledala "specijalna sahrana".

Od ranog jutra u Sankt Peterburgu policija je blokirala ulice u blizini groblje Serafimovski zbog čega su se stvorile velike gužve.

Veliki broj novinara već je bio na kapiji groblja koju su blokirale snage sigurnosti. Policija je provjeravala torbe, niko sa opremom nije mogao ući unutra, a svi ostali su bili ispitani s kojim ciljem žele ući.

Na teritoriji groblja ništa nije slutilo na planiranu sahranu, a novinari koji su uspjeli ući primijetili su tri zastupnika državne Dume. Jedan od njih, Vasilij Vlasov, prije samo nekoliko dana predložio je da se u Sankt Peterburgu ulica imenuje u čast Jevgenija Prigožina.

Na pitanje novinara kojim povodom su došli na groblje poručili su da tu "samo šetaju" te da imaju planiran događaj koji se uskoro treba održati van teritorije groblja.

Policajci, specijalci i deminerska služba od jutra patruliraju teritorijom cijelog groblja. Neki od službenika su novinarima rekli da ni sami ništa ne znaju o tome zašto su tu te šta će se dešavati.

Na groblju se pojavio i muškarac u vojnoj uniformi Wagnera i sa buketom karanfila. Novinari su primijetili da se neprirodno krije od kamera i odbija dati izjavu.

U podne na Sjevernom groblju, kako su medijski izvori predvidjeli dan ranije, počinje sahrana Prigožinovog poslovnog pomoćnika Valerija Čekalova. Na ulazu crkve se skupilo oko 100 ljudi. Na sahrani nije bilo zvaničnika i policije.

Neidentifikovane osobe u crnim uniformama uz prijetnje zahtijevali su od novinara da sklone kamere. Sama sahrana je prošla brzo, bez govora i običaja. Ni udovica ni drugi rođaci Čekalova nisu htjeli govoriti za medije.

U ovom trenutku, mediji su primijetili pogrebnu povorku u blizini zgrade Manježa kadetskog korpusa na Vasiljevskom ostrvu. Iz korpusa su saopćili da se odvija "privatni događaj, ljudi su u žalosti". Mrtvačka kola se približila vratima, u njih su navodno utovarili kovčeg i povorka je krenula dalje.

Ubrzo se ispostavilo da je "oproštaj" u Manježu bio predstava. Ruski medij "Fontanka" objavio je snimak lokala. Unutra su goli zidovi i nema nikakvih tragova događaja.

Među novinarima koji su satima pokušavali otkriti lokaciju na kojoj će se održati sahrana, nekoliko puta se naglas ponavljala fraza: "Specijalna pogrebna operacija".

Ubrzo se na još jednom groblju Beloostrovsko primjećuje misteriozna povorka crnih automobila koja je stajala kod Manježa. Iz automobila je izašlo nekoliko muškaraca koji su položili cvijeće na grobove Wagnerovaca poginulih ranije i napustili groblje.

U međuvremenu, u Serafimovskom groblju policije je sve manje.

Uvečer oko 17 sati počinje liturgija u crkvi u centru Serafimovskog groblja. Policija napušta kapiju, uklanja detektore za metal. Od Telegram kanala "Prigožinova pres služba" stiže vijest: Oproštaj sa Jevgenijem Viktorovičem održan je u zatvorenom formatu na groblju Porohovski.

Jevgenij Prigožin sahranjen je popodne, bez "pompeznih ceremonija", pored svog oca.

"Čak i nakon smrti, Prigožin zeza novinare", komentirao je jedan medijski radnik.