Svijet
0

Spasite đavole, spasit ćete svijet

Sarajevo-x.com
Riječi “tasmanski đavo“ u mnogima bude sjećanje na neurotičnog, ali šarmantnog crtanog lika Taza. Stvarni tasmanski đavoli, poznati po velikim zubima i glasnim kricima, nalaze se u velikoj opasnosti od izumiranja zbog smrtonosnog oblika raka lica, izvještava CNN.

[SLIKA]1[/SLIKA]Naučnici pokušavaju da spase tasmanske đavole tako da režeći crtani lik ne bude jedina slika koja će djeci u budućnosti predstavljati ikonu Tasmanije.

Tumor se prenosi na neobičan način kada zaražena životinja ogrebe ili ugrize drugu, prenoseći joj smrtonosne ćelije. Tumori agresivno rastu na licu i vratu, te na kraju postanu toliko veliki da životinja ne može da jede i umre od gladi.

U nekim dijelovima otoka Tasmanije, koji se nalazi južno od Australije, više od 90 posto populacije tasmanijskog đavola je nestalo.

Naučnici pokušavaju da uprate nizanje gena u tumorima đavola, da bi na taj način bolje razumjeli brzi rast tumora.

Jedna od teorija koju su razvili naučnici je da je uzrok tumora parenje životinja u bliskom srodstvu. To znači da đavoljev imuni sistem ne prepoznaje stanice raka kao strana tijela, te ne poduzima ništa da bi se borio protiv ubrzanog rasta stanica tumora.

"Moramo ovaj slučaj posmatrati kao šansu da moderna molekularna biologija pomogne u rješavanju ekološke katastrofe“, izjavio je Greg Hannon, profesor u laboratoriji Cold Spring Harbor.

Jer buduće generacije ne zaslužuju da upoznaju ovo glasno noćno biće samo preko slika u udžbenicima.