15.000 ostalo bez domova
0

Spasioci u Pakistanu izvukli 160 tijela

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pakistanski spasioci u srijedu su izvukli 160 tijela iz ruševina blatom ozidanih kuća u pokrajini Balučistan nakon što je snažan zemljotres uzdrmao to područje, saopćio je zvaničnik oblasne vlade.

"Naši spasioci još rade, ali smo izvukli 160 tijela iz raznih sela u Zarijatu", izjavio je vodeći oblasni administrator, Dilawar Khan.

Zijarat je živopisna dolina, jedna od glavnih turističkih destinacija Balučistana, 70 km sjeveroistiočno od pokrajinske prijestonice, Quette.

Agencija Reuters je prenijela, pozivajući se na lokalne izvore, kako se strahuje da je bilans žrtava mnogo veći jer je u pokrajini Baluchistan srušeno dosta kuća u aktiviranim klizištima.

Prema saopćenju Američkoga geološkog instituta, potres jačine 6,4 stepena prema Richteru imao je epicentar 60 kilometara od Quette, glavnog grada te pokrajine.

Pakistanski meteorološki zavod, međutim, navodi da su bila dva potresa, oba pred svitanje po lokalnom vremenu, od kojih je drugi bio jači - 6,5 stepeni, pa su stanovnici u panici napuštali kuće.

Spasilačke ekipe brzo su stigle do područja pogođenim potresom. Stotine kuća građene od ilovače urušile su se, a neke su uništene u odronima koji su se dogodili nakon potresa, prenijele su agencije.

Zbog dodatnog podrhtavanja stanovnici Quette napustili su svoje domove i izašli na ulice.

Okružni dužnosnici i bolničko osoblje u pokrajinskom glavnom gradu Quetti kazali su kako je mnogo ljudi ozlijeđeno većinom kada su se srušili zidovi kuća od ilovače ili u panici kada su izlijetali iz kuća.

Veliki dijelovi Azije seizmički su aktivni jer se tektonska ploča poznata kao Indijska ploča pomjera sjeverno u Euroazijsku ploču. Baluchistan je najveća pakistanska pokrajina, ali je rijetko naseljena.

Najgori potres u Pakistanu dogodio se u oktobru 2005. kada je poginulo oko 75.000 ljudi, najveći dio njih u planinskim područjima sjevernog Pakistana. U Quetti se najrazorniji potres dogodio 1935. godine kada je poginulo oko 30.000 ljudi.