Nakon rušenja zgrade
0

Spasioci tragaju za još dvoje nestalih u Kelnu

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Spasioci su u srijedu tragali za dvjema osobama za koje su strahuje da su ostale zarobljene pod ruševinama zgrade arhiva u Kelnu i pokušali su spasiti dokumente vrijedne stotine miliona eura.

Višespratnica koja sadrži nekoliko hiljada historijskih dosjea srušila se u utorak a najmanje jedna osoba je povrijeđena.

Zvaničnici su saopćili da su dva muškarca koji su živjeli u zgradi u blizini gradskog arhiva nestala, dodajući da je nekoliko drugih ljudi za koje je također javljeno da su nestali pronađeno, javio je Reuters.

Razlog urušavanju zgrade iz 1970. godine je nepoznat, ali je gradonačelnik Kelna Fritz Schramma najavio da će radovi na liniji podzemne željeznice bii pomno istraženi.

"Mogu li se uklanjati takvi komadi zemlje iz grada tako velikog, tako naseljenog i prometnog kao što je Keln u proteklih 2000 godina", izjavio je on dok je obilazio mjesto rušenja, gdje su radnici pokušavali stabilizirati ostatke zgrade.

Direktor odjela za kulturu Kelna, Georg Quandere, izjavio je da rušenje zgrade predstavlja prijetnju dokumentima koji pokrivaju 1000 godina historije i koji su osigurani na 400 miliona eura.

Gradski historijski arhiv jedan je od najvećih takve vrste u Njemačkoj. Među njegovim dokumentima su brojni koji su pripadali pokojnom njemačkom dobitniku Nobelove nagrade za književnost Heinrichu Boellu.

"Sreća je u svoj ovoj katastrofi da su kompletno osoblje, gosti i čitaoci bili u stanju da izađu", izjavio je Quander.

"Sve je počelo praskom. Tri minute kasnije zgrada se srušila. Za to vrijeme svi su bili u stanju da izađu", izjavio je on na konferenciji za novinare.

Quander je izjavio da je kulturni gubitak povezan s rušenjem zgrade izgleda i veći od onoga izazvanim požarom u biblioteci Anna-Amalia u Weimaru u kojem je uništeno na hiljade knjiga u 2004.