Svijet
0

Spasioci se bore za preživjele na indoežanskim ostrvima

NINA
Očajni preživjeli na indonezijskom ostrvu Niasu kopaju po ruševinama u potrazi za bližnjima i prijateljima nestalim nakon snažnog zemljotresa.

Zadah smrti zapahnuo je popularnu surfersku destinaciju na zapadnoj obali Sumatre dok su oblaci i kiša spriječili helikoptere s ekipom za spašavanje da dođu u Nias i druga ostrva u blizini epicentra zemljotresa magnitude 8,7.

"Još uvijek je mnogo žrtava ispod ruševina. Pretpostavlja se da bi broj mrtvih u Niasu mogao doseći najmanje 500", kazao je zamjenik gradonačelnika Niasa Agus Mendrofa dodajući da je zbog nedostatka opreme teško tražiti preživjele.

"Ljudi se natječu jedni s drugima zbog spasilačkih ekipa, zahtijevajući da se na njihovim kućama prvo radi, jer su im članovi porodice zatrpani u njima", kazao je Mendorfa.

Indonežanski Crveni krst saopštio je da je najmanje 1.000 osoba poginulo u nesreći, koja je došla tri mjeseca nakon potresa i tsunamija 26. decembra koji su pogodili isto područje ostavljajući iza sebe 220.000 mrtvih i nestalih Indonežana.