Razorni tajfun na Filipinima
1

VIDEO / Spasioci izvukli živog dječaka nakon što je 24 sata bio zakopan u mulju

Klix.ba
Spasioci na Filipinima tragaju za preživjelima i tijelima stradalih ispod ruševina nakon što je jug zemlje zahvatio tajfun i u kojem je smrtno stradalo najmanje 400 ljudi, dok ih se dosta vode kao nestali.

Tajfun Bopha pokrenuo je klizišta i prouzrokovao poplave te se očekuje da će broj žrtava biti i mnogo veći. Ovu zemlju svake godine zahvati 20-ak tajfuna, često ostavljajući iza sebe mnoštvo mrtvih i razorene domove. Prije godinu dana tajfun Washi iza sebe je ostavio pustoš i odnio 1.500 života.

"Ne znam šta da radim sada. Izgubio sam kuću, sve sam izgubio. Želim obnoviti svoju kolibu, ali mislim da za to sada nemam enerjige", kazao je lokalni poljoprivrednik Roger Calarian za agenciju Reuters.

Spasioci svakodnevno pronalaze tijela umrlih ispod ruševina i u blatu koje je nanijela poplava. Dva dana nakon katastrofe pronašli su i trudnicu koja je preživjela zajedno sa svojim jednogodišnjim sinom kada je tajfun do temelja razrušio njihovu kuću.

"Sve se dogodilo tako brzo, voda je rekordnom brzinom poplavila našu kuću i mi smo se čudom uspjeli prebaciti na sigurno tlo", kazala je 23-godišnja Lenlen Medrano nakon što su je pronašli.

Pravo čudo dogodilo se jučer kada su spasioci iz ruševina i mulja izvukli živog dječaka koji je više od 24 sata bio zakopan. Težak posao za spasioce slijedi i narednih dana, a obnova porušenih kuća i povratak stanovnika u njihove domove bit će veoma težak. Procjenjuje se da je blizu 87.000 ljudi napustilo svoja ognjišta.