Svijet
0

Spasioci izvukli sva tijela iz slovačkog vojnog aviona

FENA
Spasioci su izvukli sva 42 tijela stradalih iz slovačkoga vojnog aviona Antonov 24 koji se srušio u četvrtak navečer u Mađarskoj, objavilo je u petak slovačko ministarstvo odbrane.

Glasnogovornik ministarstva potvrdio je da je jedna osoba preživjela s teškim ozljedama, ali nije u kritičnom stanju. Također je kazao da je iz olupine aviona izvađena "crna kutija", prenijela je slovačka novinska agencija TASR.

Prema riječima zapovjednika slovačke ratne avijacije Juraja Baraneka, vojni avion nije skrenuo sa zacrtanog kursa, ali se počeo spuštati ranije nego što je bilo predviđeno.

On smatra da bi uzrok pada moglo biti vrijeme, ljudska pogreška, tehnički kvar ili bilo koja kombinacija tih uzroka. Dodao je da je posada stradalog aviona bila među najiskusnijom u sklopu slovačke vojne avijacije.

Posada drugog aviona, koji je s Kosova poletio 15 minuta nakon Antonova-24, kaže da je vidljivost na mjestu nesreće bila dobra, oko 30 kilometara.

Prema službenim podacima, u avionu su bila 43 putnika - 28 vojnika koji su se vraćali s Kosova u sklopu redovne izmjene snaga, sedam pripadnika logistike i osam članova posade.