Svijet
0

Spašene još dvije žene 164 sata nakon potresa u Kini

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineska državna novinska agencija javila je u ponedjeljak kako su spašene dvije žene zarobljene skoro sedmicu dana u ruševinama izazvanim katastrofalnim potresom koji je pogodio Kinu.

Službena novinska agencija Xinhua navela je kako su dvije žene pronađene u ostacima srušene zgrade u blizini rudnika ugljena u pokrajini Sečuan.

Prema službenim podacima za sada je poginulo 32.476 ljudi u potresu magnitude 7,9 stupnjeva koji je pogodio Sečuan.

Oko 220.000 je ozlijeđeno, a smatra se da je 9.500 još uvijek zatrpano pod ruševinama. Za većinu se strahuje da su mrtvi, ali se potraga za preživjelima nastavlja.

Kineska vlada rekla je kako se očekuje da će broj poginulih u potresu koji se dogodio prošloga ponedjeljka prijeći 50.000.

U Kini je danas počela trodnevna državna žalost za žrtavama potresa sedmicu dana nakon potresa koji je razorio Sečuan i uza sve veću opasnost od epidemija koje prijete preživjelima.

Od izlaska sunca crvene zastave s pet žutih zvijezda spuštene su na pola koplja u cijeloj zemlji, kao i u kineskim diplomatskim misijama u inozemstvu i u Hong Kongu, a put olimpijske baklje i sve proslave biti će prekinute tokom ta tri dana.

Prvi puta je u zemlji proglašena državna žalost zbog prirodne katastrofe, prenijela je Hina.

Država je za pomoć deblokirala 5,8 milijardi juana (više od 525 miliona eura), a ministarstvo za hitna stanja je istaknulo iznos od devet milijardi juana (813 miliona eura) skupljenih u Kini i inozemstvu.