Svijet
0

Spašena i druga oteta djevojčica iz Chiboka, u napadu ubijeno 35 terorista Boko Harama

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Druga učenica od 200 koje su otete prije dvije godine u nigerijskom gradu Chibok pronađena je i spašena, objavila je nigerijska vojska.

Glasnogovornik Sani Usman kazao je da je Serah Lukas među 97 žena i djece koje su spasili timovi u operaciji koja je izvedena u na sjeveroistoku Borno države. Ovo se dogodilo dva dana nakon što je spašena prva djevojčica iz Chiboka Amina Ali Nkeki. Još uvijek nije pronađeni 217 djevojčica koje je Boko Haram oteo 2014. godine.

"Tokom operacije ubijeno je 35 pripadnika terorista Boko Harama, otuđeno je oružje i municija, te druge stvari. Spašeno je 97 žena i djece koje su zarobili ovi teroristi", stoji u izjavi.

Djevojčice su otete u aprilu 2014. godine. Njihovi roditelji nisu znali ništa o njima do sada. Pokrenuta je kampanja #BringBackOurGirls koju su podržali brojni zvaničnici širom svijeta i ujedno osudili prethodnu nigerijsku vladu koja nije uradila ništa da spasi djevojčice.

Prva spašena djevojka je Amina Ali Nkeki. Oteta je kada je imala 17 godina. Sada je 19-godišnja majka bebe. Otac je terorista Boko Harama.

Vezani članci