"Pomažu ljudima, a ne bankama"
7

Španski vatrogasci i bravari neće da izbacuju dužnike iz stanova

SRNA
Španski bravari i vatrogasci odbili su da pomažu sudskim izvršiteljima da izbacuju iz stanova i kuća dužnike banaka.

Predsjednik Sindikata bravara David Ormaechea rekao je da su životi porodica uništeni i "da oni moraju da vrše ulogu dželata, čime se stvara tenzija i nelagodan osjećaj".

Talas izbacivanja dužnika iz stanova i kuća zbog neplaćenih hipoteka izazvao je niz samoubistava i proteste, zbog čega su se poslanici španskog parlamenta 12. februara saglasili da pokrenu diskusiju o nacrtu zakona, koju je inicirao građanski pokret "Pah".

Ovaj nacrt zakona predviđa prekid prisilnih deložacija i da dužnicima bude omogućeno otpisivanje duga.

Pošto su bravari odbili da učestvuju u izbacivanju, pojedni zvaničnici su od vatrogasaca zatražili da preuzmu njihovu ulogu i da obijaju vrata dužnika.

Početkom sedmice u gradu Coruna na sjeverozapadu Španije, vatrogasci su pozvani da izbace 85-godišnju staricu, koja je kasnila sa stanarinom. Grupa demonstranata okupila se ispred stana kako bi to spriječila, a pridružili su im se i neki od vatrogasaca.

Njihove kolege iz ostalih regiona, poput Katalonije i Madrida pratili su njihov primjer.

Predstavnik Sindikata vatrogasaca iz Katalonije Antonio del Rio rekao je da su oni zaduženi da pomažu ljudima u vanrednim situacijama, a ne bankama, koje ugrožavaju ljudske živote.