Sporni referendum
0

Španski tužioci zatražili zatvorske kazne za katalonske čelnike

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Tužioci u Madridu zatražili su u četvrtak zatvorske kazne za osam smijenjenih članova katalonske regionalne vlade zbog njihove uloge u spornom oktobarskom referendumu o nezavisnosti.

Devetero katalonskih zvaničnika svjedočilo je pred španskim Vrhovnim sudom o optužbama za pobunu, navođenje na nemire i zloupotrebu javnih sredstava.

Smijenjeni katalonski čelnik Carles Puigdemont i četvero ostalih odbacili su sudski poziv.

Puigdemont , koji je trenutno u Belgiji, izjavio je da je suđenje "političko".

Španiju potresa ustavna kriza otkako je referendum održan 1. oktobra.

Prošle je sedmice španski premijer Mariano Rajoy uveo direktnu vladavinu nad Katalonijom, raspuštajući regionalni parlament i sazivajući prijevremene izbore za 21. decembar.

Tužioci su zatražili od Vrhovnog suda zatvorske kazne za osam od devet članova katalonskih vlasti koji su se pojavili na ispitivanju.

Među njima je smijenjena predsjednica parlamenta Oriol Junqueras, ministar unutrašnjih poslova Joaquin Forn, šef diplomatije Raül Romeva i portparol Jordi Turull.

Devetom, bivšem katalonskom ministru ekonomije Santi Vili, bit će određena kaucija od 50.000 eura, saopćili su tužioci. On je podnio ostavku prije nego što je katalonski parlament u petak izglasao nezavisnost.

Katalonski čelnici tek trebaju biti zvanično optuženi. Oni su optuženi za pobunu, koja povlači maksimalnu kaznu od 30 godina zatvora, kao i za navođenje na nemire i zloupotrebu sredstava.

Sudac će odlučiti da li zvaničnici trebaju biti izvedeni na suđenje, čekajući na istragu koja bi mogla dovesti do potencijalnog suđenja.

Sudac im također može odrediti privremenu kauciju i narediti im da predaju pasoše, prenosi BBC.