Svijet
0

Španski sudac insistira na optužnici protiv američkih vojnika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Španski sudac Santiago Pedras insistira na optužnici protiv trojice američkih vojnika koji su ubili španskog kamermana u Iraku.

Pedras je odbacio argumente da su američki vojnici navodno djelovali u samoodbrani u ratnoj zoni kada su tenkovskom paljbom pogodili bagdadski hotel "Palestina" i tom prilikom ubili kamermana Josea Kusoa, javila je agencija Reuters.

Pored Kusoa, 8. aprila 2003. godine život je izgubio i kamerman koji je radio za televiziju Reuters.

Američka istraga je utvrdila da su američki tenkisti djelovali u skladu s pravilima i Sjedinjene Države su odbile da vojnike izruče Španiji radi suđenja.

Pedras je u svojoj odluci naveo da je njihova reakcija, čak i da su gađali uređaj za navođenje neprijateljske vatre kako tvrde, neodgovarajuća jer nije bilo napada na američke snage, a i znali su ko je u hotelu - novinari, ljudi koje štiti Ženevska konvencija.

Odnosi između Wasingtona i Madrida su se zaoštrili kada je španska socijalistička vlada povukla trupe iz Iraka nakon dolaska na vlast 2004. godine.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice planira posjetiti Madrid 1. juna, što će biti prva posjeta visokog člana Bushova kabineta od 2004. godine.