Španski sud se ogradio od komentara kraljice Sofije

F
FENA
31.10.2008. u 14:26
0
1
Španski sud se ogradio od komentara kraljice Sofije
0
Španski sud se ogradio od komentara kraljice Sofije Foto: AP
Španski kraljevski sud u petak se ogradio od komentara koje je iznijela kraljica u novoj biografiji i u kojima se, između ostaloga, protivi homoseksualnim brakovima.
Kraljica je dala te komentare "u privatnom kontekstu", navodi se u saopćenju iz Zarzuela palače u Madridu. Kraljični komentari također su pogrešno navedeni, dodaje se u saopćenju, prenosi DPA.

U svojoj novoj biografiji "Kraljica izbliza" kraljica prvi put javno objavljuje svoje komentare o političkim pitanjima. Autor biografije Pilar Urbano izjavio je da se kraljica usprotivila homoseksualnim brakovima, abortusu i kvotama za žene u politici.

Urbano je odbacio tvrdnje kraljevske palače da je kraljica pogrešno interpretirana. "Citati u mojoj knjizi tačno prenose ono što je kraljica rekla", izjavio je Urbano.

Kraljica je znala od samog početka svojih razgovora s Urbanom da će komentari biti objavljeni u biografiji. Ona je izjavila da je knjigu pregledala kraljevska palača prije objavljivanja i da je dala "zeleno svjetlo" za objavljivanje.

Popularni autor Urbano objavio je biografiju kraljice i prije 11 godina.

Ženske grupe, homoseksualne organizacije i ljevičarski političari protestirali su protiv kraljičnih komentara.

Madridske novine El Mundo pišu da su oni pokazali kraljičine starmodne stavove. "Komentari su bili neprimjereni", pišu novine i navode kako tvrdnje palače da je Sofija pogrešno interpretirana "nisu pouzdane".

Novine Publico pišu na naslovnici "Zašto nije šutjela?"

Knjiga je objavljena povodom njenog 70. rođendana koji je 2. novembra.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: