Svijet
0

Španski sud se ogradio od komentara kraljice Sofije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Španski kraljevski sud u petak se ogradio od komentara koje je iznijela kraljica u novoj biografiji i u kojima se, između ostaloga, protivi homoseksualnim brakovima.

Kraljica je dala te komentare "u privatnom kontekstu", navodi se u saopćenju iz Zarzuela palače u Madridu. Kraljični komentari također su pogrešno navedeni, dodaje se u saopćenju, prenosi DPA.

U svojoj novoj biografiji "Kraljica izbliza" kraljica prvi put javno objavljuje svoje komentare o političkim pitanjima. Autor biografije Pilar Urbano izjavio je da se kraljica usprotivila homoseksualnim brakovima, abortusu i kvotama za žene u politici.

Urbano je odbacio tvrdnje kraljevske palače da je kraljica pogrešno interpretirana. "Citati u mojoj knjizi tačno prenose ono što je kraljica rekla", izjavio je Urbano.

Kraljica je znala od samog početka svojih razgovora s Urbanom da će komentari biti objavljeni u biografiji. Ona je izjavila da je knjigu pregledala kraljevska palača prije objavljivanja i da je dala "zeleno svjetlo" za objavljivanje.

Popularni autor Urbano objavio je biografiju kraljice i prije 11 godina.

Ženske grupe, homoseksualne organizacije i ljevičarski političari protestirali su protiv kraljičnih komentara.

Madridske novine El Mundo pišu da su oni pokazali kraljičine starmodne stavove. "Komentari su bili neprimjereni", pišu novine i navode kako tvrdnje palače da je Sofija pogrešno interpretirana "nisu pouzdane".

Novine Publico pišu na naslovnici "Zašto nije šutjela?"

Knjiga je objavljena povodom njenog 70. rođendana koji je 2. novembra.