Svijet
0

Španski spasioci našli 10 utopljenika kod Kanarskih otoka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Španski spasilački brodovi izvukli su iz mora tijela deset azilanata iz zapadne Afrike koji su se udavili svega nekoliko metara od obala Kanarskih otoka. Imigranti su poskakali u more kada je čamac u kojem su bili, zbog velikih talasa, potonuo nadomak obale.

Spasioci su pronašli utopljenike na poziv građana Agimesa na ostrvu Gran Kanaria, koji su čuli pozive u pomoć sa obale, izjavio je jedan predstavnik Crvenog krsta, koji je želio da ostane anoniman.

On je rekao da se čamac s ilegalnim imigrantima prevrnuo nedaleko od obale. Tom prilikom su četiri "ilegalca" uspjela da se spasu, dok je jedan od njih smješten u bolnicu sa znacima hipotermije.

Nepoznati broj azilanata je uspio da se dokopa kopna, ali su se ostali udavili nemoćni da se održe na nemirnom moru.

Mnogobrojni "ilegalci" iz Afrike južno od Sahare u potrazi za boljim životom u Evropi riskiraju živote kako bi se, u običnim drvenim ribarskim brodićima, iz zapadne Afrike prebacili do Kanarskih otoka. Od obala Maroka do Kanara oni plove više od sedmicu dana punih neizvjesnosti.

Za razliku od prošle godine, kada je uhvaćeno 24.000 "ilegalaca", tokom ove godine španska obalska straža je uhvatila 8.000 imigranata, što se dijelom tumači i boljom saradnjom Madrida i afričkih zemalja iz kojih oni dolaze.