Ohrabrujuća poruka
14

Španski premijer tvrdi: Dostigli smo vrhunac pandemije!

D. Be.
Pedro Sanchez (Foto: EPA-EFE)
Pedro Sanchez (Foto: EPA-EFE)
Premijer Španije Pedro Sanchez izjavio je danas da je njegova zemlja dostigla vrhunac pandemije i da sada počinje proces tzv. deeskalacije, odnosno ublažavanja.

On je poručio da će uskoro započeti i postepenu liberalizaciju postojećih mjera koje su bile u funkciji ublažavanja pandemije koronavirusa u zemlji. Ipak, uz upozorenje da još nije kraj, prenosi CNN.

Također je zatražio od parlamenta da odobri njegov zahtjev za produženje vanrednog stanja u zemlji do 26. aprila.

Sanchez je upozorio sve da će vraćanje normalnom načinu života biti postepeno, u skladu s težinom trenutne zdravstvene krize.

"Uspon je bio težak, kao što će biti i spuštanje. Suočeni smo s najvećom prijetnjom po zdravlje planete od 1918. godine", kazao je i dodao da će se normalne životne navike obnavljati u fazama.

Većina parlamentaraca radi od kuće (Foto: EPA-EFE)
Većina parlamentaraca radi od kuće (Foto: EPA-EFE)

"Posljednje što bismo trebali dozvoliti je korak unazad, jer bi to bilo više od neuspjeha", objasnio je mogućnost povratka virusa ukoliko se ne budu poštovale sve mjere.

Prvi čovjek španske vlade je pozvao sve zastupnike da se ujedine i zalažu za ujedinjeni evropski odgovor na krizu.

"Evropska unija je u opasnosti ako nema solidarnosti protiv virusa", dodao je.

Španija je trenutno druga najugroženija država na svijetu, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država. Do danas je potvrđeno blizu 150.000 slučajeva koronavirusa, a broj smrtnih slučajeva iznosi blizu 15 hiljada. Više od 48 hiljada osoba se oporavilo.