Svijet
0

Španski premijer pozvao na političko jedinstvo

FENA
Šef španske socijalističke vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero pozvao je svečano pred Senatom u srijedu, prvog dana prekida primirja Baskijske separatističke organizacije ETA-e, na političko jedinstvo u oblasti borbe protiv terorizma.

"Jedinstvo demokratskih snaga je bitna vrijednost", u domenu borbe protiv terorizma, rekao je Zapatero na sjednici aktuelnih pitanja u Senatu, dan nakon objave ETA-e o prekidu primirja, koje je stupilo na snagu u srijedu.

"Upotrijebit ću istu odlučnost i odvažnost u borbi protiv prijetnji ETA-e koje sam upotrijebio u traženju mira, to je težak zadatak koji zahtijeva tu podršku", rekao je šef socijalističke vlade pozivajući na "maksimalan konsenzus o baskijskom pitanju".

Marianu Rajoy, opozicionom lideru desnice, baskijski dosje je poslužio za glavni napad na politiku socijalističke vlade te zatražio u utorak da Zapatero "razjasni" njegov stav prema ETA-i kako bi se otklonila svaka "dvosmislenost".

Zapatero, koji treba da se sastane s Rajoyom u ponedjeljak u predsjedništvu španske vlade, uložio je svu svoju energiju u traženju pregovaračkog rješenja za baskijski sukob nakon "stalnog prekida vatre" koji je ETA objavila u martu 2006.

Međutim, kako ovaj "mirovni proces" nije donio ništa konkretno, ETA je zvanično objavila da prekida svoje primirje, pet mjeseci nakon tragičnog napada na aerodromu u Madridu, zakopavajući konačno sve mirovne nade premijera Zapatera.

"Svi mi moramo biti na visini okolnosti. Tražim da se krene u pravcu koji želi većina Španaca, u borbu protiv terorizma, u cilju okončanja nasilja", rekao je Zapatero, aludirajući na neprestane kritike Narodne stranke (PP) vezano za njegovu baskijsku politiku.