Svijet
7

Španski premijer i lider Katalonije razgovarali o katalonskom pitanju

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Španski premijer Mariano Rajoy je u sjedištu vlade u Madridu primio i razgovarao s predsjednikom autonomne pokrajine Katalonije Arturom Masom, što je, nakon dugo vremena, njihov prvi susret s ciljem iznalaženja rješenja katalonskog pitanja.

Nakon dugog insistiranja opozicije, medija i nevladinog sektora, napokon je došlo do susreta Rajoy-Mas, a izvori u vladi Španije tvrde da je susret prošao hladan i nije rezultirao nikakvim signalom ka pomaku u rješavanju pitanja političke budućnosti Katalonije.

Pažnju javnosti privukli su i gesti dvojice lidera prilikom susreta ispred sjedita vlade. Premijer Rajoy prvo nije sišao niz stepenice kako bi dočekao gosta, što čini prilikom drugih prijema, a tokom poziranja za fotoreportere i Rajoy i Mas izbjegavali su međusobne poglede i osmijehe pred kamerama.

Nakon dvosatnog sastanka, medijima je saopćeno da je premijer Rajoy podsjetio da je i Ustavni sud i parlament Španije odbio dozvoliti referendum koji vlasti Katalonije najavljuju za 09. novembar i naglasio da se taj nezakoniti referendum neće ni održati.

U pisanom saopćenju Vlade se navodi da je premijer istakao da su prioriteti politike u Kataloniji ekonomske prirode i da se odnose na oporavak i uspostavu stabilnosti ekonomskog sistema te pokrajine.

Današnji sastanak je ocijenjen da je protekao "u uzajamnom poštivanju i razumijevanju".

S druge strane, Arturo Mas je nakon sastanka održao konferenciju za novinara na kojoj je kazao da premijer "nije imao šta drugo kazati osim da je referendum ilegalan čin" i naglasio da je to prema zakonima Katalonije legalan i zakonit potez.

Naglašavajući odlučnost katalonskih vlasti da provedu referendum, Mas je kazao da je u budućnosti moguć sporazum između Španije i Katalonije po uzoru na sporazume i saradnju Velike Britanije i Škotske.

"Nadao sam se da će na stolu biti stavljeni novi prijedlozi rješenja problema između Madrida i Katalonije, ali takvog nečeg nije bilo. Ukoliko ima političke volje i referendum se može učiniti legalnim. Bez referenduma nema ni trajnog rješenja katalonskog pitanja. Ovo nije kraj svega. I dalje postoji poligon za razgovore", kazao je Mas i dodao da nije pesimista.

Tokom Masovog obraćanja novinarima, u salonu je grupa ultradesničara uzvikivala slogane "Živjela Španija!", a obezbjeđenje je grupu brzo udaljilo iz sale.

Mas je tokom sastanka, premijeru Rajoyu predao prijedlog s 23 stavke u vezi s infrastrukturnim projektima u Kataloniji, a premijer se obavezao da će u skorije vrijeme odgovoriti na njih.

Rajoy i Mas su se posljednji put zvanično susreli 20. septembra 2012. godine, a u martu i augustu prošle godine su održali dva nezvanična sastanka.