Španski premijer doputovao u Barcelonu i ponudio pomoć nakon napada

F
FENA
18.8.2017. u 08:29
5
19
Španski premijer doputovao u Barcelonu i ponudio pomoć nakon napada
5
Španski premijer doputovao u Barcelonu i ponudio pomoć nakon napada Foto: EPA
Španski premijer Mariano Rajoy doputovao je u četvrtak navečer u Barcelonu, gdje je u napadu kombijem ubijeno 13 osoba, te je katalonskoj regionalnoj vladi ponudio pomoć i pozvao je na jedinstvo zemlje 45 dana prije najavljenog referenduma o nezavisnosti Katalonije.
"Katalonskoj vladi sam privatno rekao da računa na svu podršku naše vlade i države kako bi se pomoglo žrtvama, što prije uspostavila sigurnost građana te priveli pred sud odgovorni za ovaj barbarizam", izjavio je na konferenciji za medije predsjednik Rajoy, javlja agencija Hina.

U Barcelonu je stigao s potpredsjednicom vlade Sorayom Sáenz de Santamaría i ministrom unutarnjih poslova Juanom Ignaciom Zoidom.

"Protiv terorizma smo odnijeli puno pobjeda. Ovaj put ćemo, Španci, također pobijediti", rekao je predsjednik vlade desnog centra referirajući se na višedesetljetni sukob s baskijskom separatističkom grupom ETA koja je u aprilu predala oružje.

"Znamo da se teroriste pobjeđuje insitucionalnom ujedinjenošću i policijskom suradnjom. Nikada ne zaboravimo kako je Španija jedan ujedinjeni narod u vrijednostima zbog kojih smo ponosni - demokraciji, slobodi i ljudskim pravima", izjavio je Rajoy koji je na vlasti od 2011. godine. Napad u glavnom katalonskom gradu Barceloni dogodio se 45 dana prije najavljenog referenduma o nezavisnosti sjeveroistočne pokrajine Katalonije. Katalonska vlada 1. oktobra namjerava organizirati referendum za kojeg španski Ustavni sud i Rajoyeva vlada kažu da je nezakonit.

U četvrtak oko 17:20 sati je kombi, jureći avenijom La Rambla, jednom od turistički najatraktivnijih ulica u centru Barcelone, pregazio više desetaka prolaznika. Prema posljednjim podacima poginulo je 13 osoba a više od 100 ih je ranjeno. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Napad je izvršila jer Španija sudjeluje u međunarodnoj koaliciji protiv nje, istaknula je kasno navečer Islamska država. Proglašeni kalifat u Siriji i Iraku posljednjih sedmica bilježi značajne teritorijalne gubitke.

Katalonska policija je saopćila kako su dvojica muškaraca povezani s napadom uhapšena, a da je vozač kombija u bijegu. Jedan muškarac je ubijen u odvojenom incidentu kada je drugim kombijem pogazio dvojicu policajaca na kontrolnoj tački.

U Španiji je od 2015. godine, i napada u Parizu, podignuta uzbuna od mogućeg terorizma na nivo 4 od maksimalnih 5. Ona uključuje pojačanu kontrolu aerodroma, kolodvora i drugih mjesta većih okupljanja.

Barcelona je grad s najviše turista a ovaj mjesec se mnogi nalaze na odmorima ondje.

Jedan od uhapšenih muškaraca je marokanskog porijekla a drugi je iz španske enklave Melille na sjeveru Afrike, saopćila je katalonska policija.

U susjednom Maroku, čija vlada surađuje s Madridom na suzbijanju terorizma, mnogi smatraju Melillu i Ceutu okupiranim područjima.

Katalonija je jedan od dijelova Španije s najbrojnijom muslimanskom zajednicom.

Islamska zajednica u Španiji osudila je napad u Barceloni.

"Katalonija je bila zemlja mira, ne dopustimo da jedna manja grupa završi s onime kakvi smo stoljećima", rekao je katalonski predsjednik Carles Puigdemont.

Gradonačelnica Barcelone, Ada Colau, bila je oštrija. "Kukavice koje su htjele posijati strah neće uspjeti", istaknula je.

Posljednji teroristički napad u Španiji, pripisan je militantima, dogodio se u Madridu u podzemnoj željeznici u martu 2004. godine. Tada su poginule 192 osobe. Napad se dogodio tri dana prije općih izbora u Španiji na kojima je Narodna stranka desnog centra izgubila vlast, a pobijedila Španska socijalistička radnička stranka (PSOE). Španija je do tada bila saveznik SAD-a i Velike Britanije u invaziji i okupaciji Iraka.

Od početka ove godine u Španiji je uhapšena 51 osoba povezana s džihadističkim grupama i širenjem njihovih ideja, dok je tokom 2016. uhapšeno 69 takvih osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: