Svijet
0

Španski kralj poručio Chavezu da ušuti

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Španski kralj Juan Carlos u subotu je, tokom žestoke rasprave na samitu lidera zemalja Latinske Amerike, Španije i Portugala, poručio predsjedniku Venecuele Hugu Chavezu da "ušuti".

Chavez, koji je prošle godine na konferenciji Ujednjenih nacija nazvao američkog predsjednika Georgea Busha "vragom", zaoštrio je raspravu i na ovogodišnjem samitu lidera zemalja Latinske Amerike, Španije i Portugala u Santiagu (Čile) konstantnim obraćanjem bivšem premijeru Španije Jose Mariju Aznaru kao "fašisti".

Naime, prema mišljenju Chaveza Aznar, konzervativac koji je kao španski premijer bio Bushov saveznik, je "fašista". "Fašisti nisu ljudi, čak i zmija ima više ljudskosti od fašista", dodao je Chavez, a prenosi Associated Press.

Aktuelni španski premijer i socijalista Jose Luis Rodriguez Zapatero poručio je Chavezu da diplomatski bira svoje riječi i poštuje ostale političke vođe iako se možda ne slaže sa njihovim političkim uvjerenjima.

"Bivšeg predsjednika Aznara je izabrao narod Španije putem demokratskih izbora i on je bio legitimni predstavnik španskog naroda", izjavio je Zapatero. Chavez je uporno pokušavao prekinuti njegov govor, ali je njegov mikrofon bio isključen.

Španski kralj Juan Carlos je sjedio pored Zapatera i ljutito rekao Chavezu: "Zašto više ne ušutiš?"

Venecuelanski predsjednik nije odmah odgovorio, ali je prepustio svom bliskom savezniku, predsjedniku Nikaragve Danielu Ortege, da odgovori na Zapaterov govor.

"Ne može me ništa uvrijediti kada govorim istinu. Venecuelanska vlada ima pravo da odgovori na bilo kakvu agresiju".