Obraćanje naciji
52

Španski kralj: Neodgovorni katalonski lideri su rasparčali i slomili društvo

Klix.ba
Španski kralj Felipe VI obrušio se na katalonsku vladu zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti Katalonije i poručio da su prekršili ustav.

U televizijskom obraćanju naciji nakon referenduma provedenog 1. oktobra, kralj je rekao da je situacija u zemlji izuzetno ozbiljna i pozvao Špance na jedinstvo.

U vrijeme dok na ulicama Barcelone i drugih gradova širom Katalonije stotine hiljada ljudi protestuje zbog policijske brutalnosti na dan referenduma, španski kralj kazao je da su osobe koje su organizovale referendum pokazale nedopustivo odsustvo lojalnosti te dodao da se glasanjem u opasnosti našla ekonomija ove bogate španske pokrajine na sjeveroistoku zemlje, kao i stabilnost cijele zemlje. Optužio ih je i za razbijanje demokratskih principa i razdvajanje stanovništva te njihovo ponašanje nazvao neodgovornim.

"Oni su prekršili demokratske principe svake vladavine prava i podrili harmoniju i suživot u samom katalonskom društvu, nažalost želeći da ga podijele", naveo je kralj.

Kralj Felipe VI je rekao da je neodgovorno ponašanje katalonskih lidera narušilo socijalnu harmoniju u Kataloniji i dodao da je katalonsko društvo u sukobu i da je slomljeno i rasparčano.

Ipak, naglasio je da će Španija prevazići ove poteškoće.

Španski monarh je dodao da je španska kruna vrlo posvećena španskom Ustavu i demokratiji i da je on, kao kralj, posvećen jedinstvu i trajnosti Španije.