Svijet
0

Španski kralj Felipe VI traži izlaz iz političkog ćorsokaka

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Španski kralj čekat će do kraja oktobra prije nego što održi nove razgovore sa stranačkim čelnicima, saopćila je u utorak predsjednica parlamenta.

Felipe VI sastat će se s čelnicima parlamentarnih grupa 24. i 25. oktobra, manje od sedmicu dana prije roka za formiranje vlade, objavila je predsjednica Ana Pastor.

"Nakon razgovora kralj će odlučiti da li da predloži premijerskog kandidata koji ima dovoljnu podršku", kazala je.

Ako se ne formira vlada nakon roka, kralj će biti prinuđen da sazove nove izbore u skladu s ustavom zemlje.

Španija je bez potpuno funkcionalne vlade gotovo 10 mjeseci jer se suparničke strane nisu uspjele dogovoriti u vezi vlade nakon dva izborna procesa u kojima nijedna od vodećih stranaka nije osvojila apsolutnu većinu.

Narodna stranka vršioca dužnosti premijera Mariana Rajoya pobijedila je na oba glasanja, ali bez dovoljno mjesta da samostalno vlada i potrebni su joj glasovi ostalih stranaka da izglasaju povjerenje njenoj manjinskoj vladi ili da se suzdrže tokom glasanja.

Rajoy je pokušao da pridobije njihove glasove u prošlom mjesecu ali nije uspjeo - blokiran od poslanika Socijalističke partije ili koalicije krajnje ljevice Unidos Podemos.

Otada su, međutim, Socijalističku partiju razdirale podjele u vezi buduće strategije stranke, a njen čelnik Pedro Sanchez, žestoki kritičar Rajoya, smijenjen je s čela stranke 1. oktobra.

Pod prelaznim čelništvom stranka sada pokušava odlučiti da li da nastavi s blokiranjem manjinske vlade pod vodstvom Rajoya ili da joj omogući da vlada suzdržavajući se prilikom glasanja o povjerenju.

Očekuje se da stranka sazove vanrednu sjednicu 23. oktobra posvećenu toj temi, što bi moglo objasniti zašto je kralj odlučio da čeka do kraja mjeseca kako bi održao razgovore.

Ukoliko Socijalisti sa svojih 85 parlamentarnih mjesta odluče da budu suzdržani, Rajoy bi mogao biti u iskušenju da ponovo pokuša formirati manjinsku vladu, uvjeren da bi ovaj put mogao imati dovoljnu podršku.

Time bi španska politička paraliza bilo konačno deblokirana i izbjegli bi se treći izbori, prenosi AFP.