U igri milioni dolara
10

Španski kralj Felipe javno se ogradio od očevih poslova sa Saudijskom Arabijom

L. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Osim što se Španija i njeni građani, kao i ostatak svijeta bori s pandemijom koronavirusa, špansku javnost je šokirala još jedna vijest, ovaj put povezana s njihovom kraljevskom porodicom.

Naime, uznemirujući izvještaji, kako ih je nazvao španski premijer Pedro Sanchez sadrže podatke o tzv. mutnim poslovima kraljevske porodice, zbog čega se trenutni španski kralj Felipe VI distancirao od oca i njegovih, navodno, sumnjivih poslova, prenosi CNN.

U martu je Španija bila na udaru pandemije, a u istom trenutku kralj Felipe se odrekao očevog nasljedstva zbog navodnih malverzacija bivšeg kralja Juana Carlosa i optužbi da je od Saudijske Arabije primio stotinu miliona dolara.

Trenutno se bivši kralj, ali i mnoge osobe koje su se dovodile u vezu s njim, nalaze pod istragom španskih vlasti, a navodni milioni su preuzeti tokom izgradnje brze pruge na relaciji od Meke do Medine.

No, španska istraga nije jedina. Bivši, osamdesetdvogodišnji kralj prvobitno se suočavao sa švicarskom istragom koja je pokrenuta prije nekoliko godina nakon što su medijski natpisi ukazivali na prikriveno bogatstvo Juana Carlosa i njegovu povezanost s dvije offshore kompanije. Tada je protiv bivšeg kralja svjedočila i njegova ljubavnica za koju je njen lični advokat tvrdio da je žrtva sistema, i samog bivšeg kralja. Juan Carlos abdicirao je 2014. godine.