Zastrašujući podaci
13

Španski biskupi uputili izvinjenje nakon izvještaja o 200.000 seksualno zlostavljanih maloljetnika

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Španski biskupi uputili su izvinjenje nakon izvještaja u kojem se procjenjuje da je više od 200.000 maloljetnika seksualno zlostavljano od strane rimokatoličkog svećenstva u zemlji od 1940. godine, prenosi AFP.

Međutim, Španska biskupska konferencija je saopćila da brojke koje se spominju u izvještaju nezavisne komisije "ne odgovaraju istini".

Dokument koji je objavljen u petak ne navodi konkretan broj žrtava zlostavljanja, ali navodi da je anketa u kojoj je učestvovalo više od 8.000 ljudi pokazala da je 0,6 posto odrasle populacije Španije reklo da je pretrpjelo seksualno zlostavljanje od strane sveštenstva kada su bili djeca. Sa populacijom od oko 39 miliona ljudi, to bi činilo oko 230.000 žrtava.

U saopćenju objavljenom nakon vanredne skupštine održane radi ocjene izvještaja, na konferenciji je navedeno: "Prisutni biskupi su izrazili bol zbog štete koju su neki članovi Crkve nanijeli seksualnim zlostavljanjem i ponovili svoj zahtjev za oprost od žrtava."

"Zloupotrebe počinjene u Crkvi bole. Iznenađujuća je i ekstrapolacija napravljena od podataka dobijenih u anketi priloženoj uz izvještaj", dodaje se.

"Oni ne odgovaraju istini niti predstavljaju grupu svećenika i vjernika koji rade lojalno i predano svojim životom u službi kraljevstva", dodaje se.