Istraga u toku
51

Španska vojska u staračkim domovima pronašla napuštene i mrtve štićenike

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Španski vojnici koji pomažu u borbi potiv pandemije koronavirusa pronašli su napuštene pacijente u staračkim domovima, a neki su čak bili i mrtvi u svojim krevetima, saopštili su iz Ministrastva odbrane ove zemlje.

Španski tužitelji rekli su da je pokrenuta istraga o ovom slučaju. Naime, vojska je pritekla u pomoć u dezinfekciji domova za njegu u Španiji, piše BBC.

Španska ministrica odbrane Margarita Robles izjavila je da će vlada biti stroga i nefleksibilna kada je riječ o postupanju prema osobama u staračkim domovima.

"Vojska je tokom određenih posjeta pronašla neke starije osobe potpuno napuštene, a neke čak i mrtve u svojim krevetima", rekla je.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da je osoblje nekih staračkih domova napustilo svoja radna mjesta nakon što su se u njima pojavili prvi slučajevi koronavirusa.

Španski ministar zdravstva Salvador Illa rekao je na konferenciji za novinare da su starački domovi "apsolutni prioritet vlade".

"Mi ćemo vršiti najintenzivniji nadzor ovih centara", dodao je.

Prema posljednjim informacijma, u Španiji je trenutno 35.136 oboljelih, a broj smrtnih slučajeva povećao se na 2.311. Madrid će zbog velikog broja umrlih koristiti glavno pozorište Palacio de Hielo (Ledena palača) kao privremenu mrtvačnicu u kojoj će se spremati tijela dok ih pogrebnici ne preuzmu.