Problem ministri
7

Španska vlada odbila prihvatiti novu vladu Katalonije

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Španska vlada odbila je prihvatiti novu vladu Katalonije jer se u njoj nalaze ministri optuženi za pobunu protiv Španije čime se nastavlja neizvjesnost u pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika.

Vlada u Madridu prihvatila je danas ovlaštenja novoizabranog katalonskog lidera Quim Torra, ali je odbila da prihvati novu vladu Katalonije, jer se u njoj nalaze ministri optuženi za pobunu protiv Španije.

Torra je imenovao četiri ministra koji su ili u pritvoru ili u samoproglašenom egzilu, prenosi Reuters.

Madrid današnjim potezom nastavlja direktno upravljati pokrajinom koja proizvodi 19 posto roba i usluga u Španiji.

Prema odredbama hitnog zakonodavstva, Madrid treba da ukine direktnu upravu nakon formiranja katalonske vlade i imenovanja ministara.

Međutim, španska vlada je saopćila da imenovanje četvorice ministara, koji su optuženi za zločine, uključujući pobunu, predstavlja otvorenu provokaciju, pa je sada neizvjesno kada će biti ukinuta direktna vladavina Madrida nad Katalonijom.

Španski premijer Mariano Rajoy izjavio je da se nada da će Katalonija uskoro formirati održivu vladu koja će poštovati zakone.

"Nadam se da će uskoro biti formirana održiva vlada, koja poštuje zakone i koja će započeti dijalog sa nama", rekao je Rajoy.