Imat će dodatne obaveze
24

Španska princeza Leonor puni 18 godina: Prijestolonasljednica će danas položiti zakletvu

V. K.
Princeza Leonora (Foto: EPA-EFE)
Princeza Leonora (Foto: EPA-EFE)
Kćerka španskog kralja Felipea VI, princeza Leonor, danas će napuniti 18 godina čime će dobiti i dodatne obaveze u političkom životu Španije.

Kao starija kćerka Felipea VI i kraljice Letizije, Leonor je i prijestolonasljednica španske krune, a danas će zvanično položiti i zakletvu na Ustav Španije u parlamentu države.

"Prijestolonasljednica kada navrši 18 godina položit će zakletvu kao i odanost kralju", navode španski mediji.

Kako je potvrđeno iz Kongresa Španije, princeza će izgovoriti iste riječi koje je izgovorio njen otac 30. januara 1986. godine kada je položio zakletvu.

Princeza Leonora i kralj Felipe VI (Foto: EPA-EFE)
Princeza Leonora i kralj Felipe VI (Foto: EPA-EFE)

"Kunem se da ću vjerno obavljati svoje dužnosti, čuvati Ustav i zakone i poštovati prava građana, autonomnih zajednica te biti odan kralju", izgovorio je tada.

Inače, španski mediji su pomno pratili i završetak princezine osnovne obuke na vojnoj akademiji u Zaragozi gdje je započela trogodišnji kurs za oficire.

Njene dužnosti došle su do izražaja i kada je 20. oktobra predsjedavala dodjelom nagrada princeze od Asturije, a između ostalog odlikovala je i pisca Harukija Murakamija te glumicu Meryl Streep.

Kada je riječ o njenom karakteru i političkoj harizmi, mnogi novinari u Španiji ističu kako Leonor ima mnoge osobine oca Felipea.

"Od svog oca, kralja Felipea, naslijedila je njegovu posvećenost kruni, izuzetno ljubazne manire i stalni osmijeh i prijatnost", rekao je novinar Jesus Reyes.

Polaganje zakletve u Kongresu Španije zakazano je za 11 sati, a na događaju će prisustvovati politički vrh države, uključujući članove vlade i premijera Pedra Sancheza.