Gradić Cambrils
116

Španska policija usmrtila pet osoba i spriječila drugi teroristički napad

Klix.ba
(Foto: EPA)
Teroristi su noćas u priobalnom španskom gradu Cambrilsu pokušali reprizirati napad kakav se jučer desio u Barceloni, ali ih je u tome spriječila policija zahvaljujući učinkovitoj reakciji.

Kako javljaju španski mediji, u gradu jugozapadno od Barcelone oko jedan sat poslije ponoći počela je policijska operacija. Teroristi su automobilom udarili grupu ljudi, a najmanje sedam osoba pritom je povrijeđeno, od čega je jedna u kritičnom stanju. Među povrijeđenima je i policajac.

Ipak, vozilo se prevrnulo, a policija je brzo reagovala kada su muškarci koji su se u njemu vozili pokušali izaći. Ubili su četvoricu, a jednog ranili, međutim on je kasnije podlegao povredama. Radio Cadena SER javlja da su svi nosili prsluke s eksplozivom.

Potom je izvedena serija kontroliranih eksplozija, javlja BBC.

Situacija u Cambrilsu sada je pod kontrolom.

U međuvremenu, policija nastavlja potragu za vozačem kombija koji je u centralnoj pješačkoj zoni u Barceloni namjerno obarao pješake usljed čega je usmrtio 13 osoba, a 100 povrijedio.

Od dva muškarca uhapšena sinoć, nijedan nije vozio kombi, a Driss Oubakir, na čije ime su dva bijela kombija unajmljena, predao se policiji tvrdivši da su mu dokumenti ukradeni i da nije upetljan u slučaj.