Svijet
187

Španska policija pronašla migranta skrivenog u koferu

Klix.ba
(Foto: EPA)
Policija u španskom gradu Ceuti pronašla je i pritvorila dvoje Marokanaca koji su pokušali prokrijumčariti tri osobe, dvije skrivene u automobilu, a treću u koferu.

Kada su policijski službenici u ovoj sjevernoafričkoj enklavi koja graniči sa Marokom ali je pod španskom vlašću pregledali jedan automobil, otkrili su jednu osobu ispod komandne table, a drugu u izdubljenom zadnjem sjedištu.

Vjeruje se da su ovaj muškarac i žena iz Gvineje, a na mjestima na kojima su bili skriveni imali su veoma malo zraka i bila im je neophodna hitna medicinska pomoć.

U drugom slučaju 30. decembra u ženskom koferu otkriven je jedan mladi Afrikanac za kojeg se vjeruje da je iz Gabona. I njemu je pružena medicinska pomoć, a u Ceutu ga je pokušala prokrijumčariti 22-godišnja žena kojoj su carinici naredili da otvori kofer zavezan za kolica.

Pet Marokanaca i pet španskih graničnih policajaca povrijeđeno je u nedjelju kada je 1.100 migranata pokušalo preći ogradu koja razdvaja špansku enklavu Ceutu od Maroka. Jedan policajac izgubio je oko. Sličan slučaj desio se i 9. decembra.