Stigli iz Nigerije
78

Španska obalna straža pronašla slijepe putnike na kormilu tankera

D. B.
Pripadnici španske obalne straže pronašli su tri slijepa putnika na kormilu tankera koji je stigao iz Nigerije.

Tanker je obavio plovidbu koja je trajala 11 dana, a obalna straža je uočila trojicu muškaraca kako sjede na kormilu broda oko metar iznad vode. Oni su smješteni u bolnicu u Gran Canariji, gdje im je pružena ljekarska pomoć zbog dehidracije.

Da li su muškarci zaista proveli cijelo putovanje na kormilu broda, zasad nije poznato.

Riječ je o tankeru Althini II pod malteškom zastavom, koji je stigao u Las Palmas iz Lagosa u Nigeriji. Riječ je o putovanju dugom više od 2.700 nautičkih milja. Nakon što je obalna straža uočila slijepe putnike, oni su ubrzo transportovani u bolnicu.

Ovo nije prvi put da su slijepi putnici pronađeni na kormilu broda koje se koristi za upravljanje. Četrnaestogodišnji dječak je stigao iz Lagosa u Gran Canariju 2020. godine te je novinarima rekao da je 15 dana putovanja proveo na kormilu ogromnog tankera. On je hospitalizovan nakon što je preživio na slanoj vodi, a spavao je u rupi iznad kormila gdje se smjenjivao s drugim muškarcima koji su se također odlučili na rizično putovanje.

Iste godine su četiri muškarca pronađena na kormilu norveškog tankera Champion Pula nakon što su stigli iz Lagosa u Las Palmas. Oni su se navodno skrivali u prostoru iza kromila tokom desetodnevnog putovanja.

Broj migranata koji stižu iz zapadne Afrike na Kanarske otoke je značajno povećan u proteklim godinama. Putovanja su duga, opasna i smrtonosna. Godine 2021. je UN-ova Međunarodna organizacija za migraciju registrovala 1.532 smrtna slučaja na ovoj ruti.

Vezani članci