Historijski dan
0

Španska militanta grupa ETA predala tone oružja francuskoj policiji

Klix.ba
Španska separatistička grupa ETA predala je oružje francuskoj policiji nakon što su odlučili da otkriju lokacije osam skladišta oružja skrivenog na jugozapadu Francuske.

Francuska je ovo nazvala velikim korakom i nevjerovatno važnim danom. Ministar unutrašnjih poslova te zemlje kazao je da će snage sigurnosti osigurati ta mjesta, oružje i eksploziv.

U tajnim skladištima nalazi se 120 komada vatrenog oružja i tri tone eksploziva. Predajom ovog oružja okončava se nasilje dugo više od 40 godina koje ima za cilj nezavisnost Baskije.

ETA je osnovana 1959. godine i kriva je za smrt više od 850 osoba koji su poginuli u eksplozijama bombi i pucnjavi. Najpoznatiji su po napadu koji su izveli automobil-bombom 1987. godine u Barceloni kada je vozač ušao u supermarket. U ovom napadu ubijena je 21 osoba, od kojih je jedna trudna žena i dvoje djece.

Od tada su izveli brojne terorističke napade na željezničkim stanicama i aerodromima. Posljednja žrtva njihovih napada bio je francuski policajaca koji je upucan 2010. godine.

Prošle godine član ETA-e osuđen je na 92 godine zatvora za ubistvo bivšeg kralja Španije. Uhapšen je u Velikoj Britaniji.

Ovaj historijski čin predaje oružja najavili su ranije ove sedmice. Ukoliko sve prođe prema planu, ovo će značiti ujedno i kraj najduže oružane političke borbe u zapadnoj Evropi.