Ekshumacija slavnog slikara?
0

Španjolka tvrdi da je Dalijeva kćerka

Sarajevo-x.com
Žena, koja tvrdi da je nepriznata kćerka slavnog slikara Salvadora Dalija, započela je zakonsku bitku da dokaže da je ekcentrični Španjolac njen otac. Njena odvjetnica bi mogla čak zatražiti i ekshumaciju njegovog tijela.

56-godišnjakinja koja se predstavlja kao Pilar A, tvrdi da je bizarni španjolski slikar imao aferu s njenom majkom, koja je jedno ljeto radila kao kućna pomoćnica porodice koja je ljetovala u Cadaquesu (Katalonija), a gdje je upravo i živio Salvador Dali.

Prvi DNK test, koji je ranije urađen na ostacima kože i dlaka iz slikarevih popularnih brkova, pokazao se neuvjerljivim, prenosi britanski Telegraph.

Pilar se zatim obratila skrbnicima o Dalijevoj imovini da bi nastavila dalje testiranje na medicinskim uzorcima pohranjenim na sigurno nakon njegove smrti 1989. godine.

Odvjetnica navodne kćerke Salvadora Dalija izjavila je da će na sve moguće načine pokušati dokazati da je njena klijentica u pravu i da će, ukoliko bude potrebno, tražiti ekshumaciju tijela ekscentričnog slikara.

Dalijeva imovina trenutno se nalazi u rukama njegovog dugogodišnjeg prijatelja, Roberta Descharnesa, koji je i autor slikareve zvanične biografije.

Dali nije bio poznat kao veliki ženskaroš, a sa svojom ženom Galom bio je u braku od 1934. do 1982. Djecu nisu imali, jer se Gala podvrgla histerektomiji tj. hirurškom odstranjenju maternice još daleke 1936.godine, a sam umjetnik je javno priznao da ima fobiju od ženskih genitalija.

Pilar A je izjavila da se ne želi domoći ogromnog bogatstva jednog od najuspješnijih umjetnika 20. vijeka već da samo želi otkriti pravi identitet svog oca.