{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Španija: Zaplijenjeno 2,5 tona kokaina sakrivenog u ananasu

F
7.5.2014. u 14:30
0
26
Španija: Zaplijenjeno 2,5 tona kokaina sakrivenog u ananasu
0
Španija: Zaplijenjeno 2,5 tona kokaina sakrivenog u ananasu
Luka Algeciras
Španska Civilna straža je saopćila u srijedu da je otkrila 2,5 tone kokaina sakrivenog u kontejneru napunjenom ananasom iz Kostarike. Ova velika zapljena u Španiji je među "najvećim otkrivenim u lukama Evropske unije".
"Operacija je dovela do zapljene 2.515 kilograma opijata koji su stigli u luku Algeciras - na jugu Španije, u kontejneru punom ananasa iz Kostarike", navodi se u saopćenju.

Dvije i po tone kokaina su bile podijeljene u 2.296 paketa koji su bili sakriveni među voćem.

Civilna straža je od kraja 2012, godine pratila nekoliko osoba za koje se sumnjalo da su povezane s trgovinom droge, a koje su osnovale preduzeće za uvoz voća iz raznih zemalja Latinske Amerike s destinacijim u Španiji.

U toku istrage, Civilna straža je pregledala "brojne kontejnere, ali nijedan nije sadržavao drogu".

Krajem aprila, njeni agenti su obaviješteni o dolasku "tri kontejnera napunjena ananasom"u luku Algeciras, od kojih bi jedan "mogao kriti veliku količinu kokaina".

"Ova zapljena je jedna od najvećih otkrivenih u lukama Evropske unije", ustvrdila je Civilna straža.

Šest osoba je uhapšeno u južnom predgrađu Madrida, gdje je postavljeno skladište preduzeća za uvoz voća, koje se koristilo kao mjesto skladištenja i distribucije.

Geografska blizina Španije s Marokom, velikim proizvođačem hašiša, kao i njihovi bliski odnosi s bivšim kolonijama u Latinskoj Americi, području proizvodnje kokaina, napravili su ulazna vrata droge u Evropu.

U februaru 2013. godine, španska policija je otkrila na istoku zemlje više od četiri tone kokaina iz Kolumbije, sakrivene u lageru kože, što je jedna od najvećih količina ove droge otkrivene u Španiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: