Ilegalno se obogatio sa saradnicima
0

Španija zaplijenila Mubarakovu imovinu vrijednu 28 miliona eura

Klix.ba
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Španska policija je saopćila da je zaplijenila imovinu povezanu s bivšim egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom vrijednu oko 28 miliona eura.

Akcija je obavljena nakon što su nove egipatske vlasti uputile zahtjev za blokiranje sredstava 130 ljudi usko povezanih s Mubarakom. Oko 18,4 miliona eura je "zamrznuto" u španskim bankama. Druga imovina uključuje imanja u Madridu i odmaralištu Marbella, kao i sedam luksuznih automobila.

Dvije zgrade u bogatom madridstkom distriktu Moraleja su vrijedne ukupno sedam miliona eura, dok su sedam imanja u Marbelli vrijedna više od tri miliona eura.

"Mubarak je imovinu stekao kriminalom, korupcijom i ilegalnim bogaćenjem tokom mandata", saopćila je policija.

Mubarak je s vlasti zbačen 11. februara prošle godine nakon tri sedmice masovnih nemira u kojima je život izgubilo oko 900 ljudi, a više od 6.000 ih je povrijeđeno. Bivši egipatski lider je osuđen na doživotni zatvor zbog naređivanja ubistava.

Navodi se da je Mubarak sa saradnicima ilegalno stekao desetine milijardi dolara. Švicarska je "zamrznula" 135 miliona dolara. Strahuje se da neka Mubarakova imovina i kompanije još uvijek nisu otkrivene.