Svijet
0

Španija zaplijenila 1,4 tona kokaina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Španska policija je djelujući po dojavi američkih vlasti zaplijenila 1,4 tone kokaina i uhapsila osam južnoameričkih sumnjivaca, saopćili su zvaničnici u utorak.

Droga je pronađena u kombiju blizini shopping centra u Barceloni, u trećoj velikoj zapljeni kokaina ovog ljeta u Španiji, i najveća je izvedena na tlu te zemlje u čitavoj 2008. godini, navodi u saopćenju Nacionalna policija, prenosi AP.

Istraga je počela u junu kada je američka Administracija za borbu protiv droga poručila španskim vlastima da banda krijumčara droge želi prokijumčariti kokain iz Južne Amerike u Španiju, saopćila je policija.

Španski agenti ušli su u trag dvojici članova bande koji su putovali iz Venecuele kako bi nadzirali isporuku droge.

Vlasti su ranije u ovom mjesecu zaplijenile kokain i uhapsile četvoricu ljudi dok su pokušavali da ga preuzmu. Ostala četvorica osumnjičenih uhapšena su u hotelu u Barceloni, navodi se u policijskom saopćenju, koje nije dalo nikakve datume.

Šestorica su Kolumbijci i dvojica iz Venecuele, dodala je policija.

Droga bi vrijedila 80 miliona eura ukoliko bi došla do ruku uličnih trgovaca, ili 45 miliona eura u veleprodaji, navodi se u saopćenju.

U drugom velikom udarcu krijumčarima droge, španske vlasti saopćile su prošle sedmice da su zaplijenile 2,5 tona kokaina tokom racije u međunarodnim vodama Atlantika 26. jula i uhapsile su 11 ljudi.